zaterdag 25 mei 2019

Veel gestelde vragen

ALGEMEEN
Wat zijn de voordelen van het IPS met trapkrachtsensor?
Het is de meest natuurlijk aanvoelende manier van ondersteunen waarbij de eigen trapkracht bepaald hoeveel ondersteuning de motor moet geven. Dit maakt een krachtige, gelijkmatige ondersteuning mogelijk zonder schokken en met volledige controle over de snelheid. Dus men kan ook rustig fietsen terwijl de motor wel veel ondersteuning geeft. Bijkomend voordeel is het gunstige stroomverbruik.

Hoe wordt mijn fiets afgeleverd?
Uw fiets wordt geheel afgemonteerd afgeleverd inclusief gebruiksinstructie en met het zadel en stuur op de gewenste hoogte afgesteld. U ontvangt tevens een gratis onderhoudsbeurt, bij u aan huis uit te voeren na 4-6 maanden. Een 2e onderhoudsbeurt (12 maanden) kan bij aanschaf van de fiets als extra besteld worden.

Wat voor garantie krijg ik op mijn RAP?
5 jaar op het frame, 2 jaar op overige delen inclusief elektrisch systeem en de accu. Op onderdelen onderhevig aan slijtage geven wij geen garantie, m.u.v. gevallen waar het fabricage of constructiefouten betreft. Voor de garantievoorwaarden zie de website onder downloads. De garantievoorwaarden staan ook in de uitgebreide gebruikershandleiding, tevens te vinden op de website.

Waar kan ik het best een kinderzitje monteren?
Voor het beste stuurgedrag tijdens het fietsen met een kinderzitje, kunt u deze het best achterop aan het frame of de zadelbuis monteren. Kiest u toch voor montage voorop de fiets, dan het zitje bevestigen aan de stuurpen. Kijk voor de montage goed naar de mogelijkheden die de diverse leveranciers van deze zitjes te bieden hebben.

Wat is de juiste framehoogte?
De framehoogte wordt uitgedrukt in cm en is de afstand van de zadelbuis (daar waar de zadelpen in gaat) van de bovenkant tot het hart van de trapas.
Doordat het stuur eenvoudig in zowel hoogte als afstand tot het zadel en horizontale hoek versteld kan worden, is uw RAP eenvoudig aan uw lengte en voorkeurspositie aan te passen. Onderstaand geven wij u de richtlijn voor bepaling van de ideale framehoogte, rekening houdend met verende zadelpen (5 cm). De beste manier om de framemaat te bepalen blijft een proefrit.

Lichaamslengte in cm Framemaat in cm
153-165 46
165-180 50
180-195 55
>195 60

De display is niet verwijderbaar, is dit niet diefstalgevoelig?
De display werkt enkel wanneer aangesloten op een RAP en heeft dus geen waarde voor een dief. Omdat een verwijderbaar display eenvoudig verloren raakt en bovendien problemen/ slijtage kan geven op de contactpunten (voor goede overdracht van de signalen), heeft RAP ervoor gekozen met een vast display te werken.

Moet ik speciaal verzekerd zijn voor het fietsen op een RAP
Het gebruik van een pedelec die aan de wettelijke eisen voldoet is bij wet gelijkgesteld aan dat van een gewone fiets, waardoor u standaard dekking heeft onder uw WA verzekering. Wij raden u wel aan uw polis hier op na te zien. Schade aan uw eigen fiets en diefstal dient u apart te verzekeren.

Hoe snel kan ik fietsen?
Net als op een fiets zonder ondersteuning bepaalt u dit zelf door uw eigen trapkracht. Wel is het zo dat bij ca. 25km/h de elektrische ondersteuning stopt.

Ga ik op een elektrische fiets van RAP niet snel te hard?
RAP werkt met een trapkrachtsensor waardoor de ondersteuning van de motor afgestemd wordt op de kracht die u geeft op de pedalen. Hierdoor houdt u zelf de controle over de snelheid, want zachtjes trappen betekent weinig ondersteuning van de motor en dus langzaam rijden. Wel is het zo dat u door de ondersteuning minder zwaar hoeft te trappen waardoor het verleidelijk is wat harder te fietsen.

Is de fiets ook goed te gebruiken zonder ondersteuning (als bijv. de accu leeg is)?
De borstelloze motor is zó geconstrueerd dat bij uitschakeling nauwelijks weerstand optreedt. Dit maakt het fietsen zonder ondersteuning goed mogelijk. Van het extra gewicht van de fiets, hiervan is de accu nog te verwijderen, zal men in de praktijk niet al te veel hinder ondervinden.

Kan ik de fiets ook in de regen gebruiken?
De elektrische onderdelen zijn spatwaterdicht en dus bestand tegen het natte weer in Nederland. Het systeem is echter NIET bestand tegen onderdompeling in water (of andere vloeistof) of behandeling met een hogedrukreiniger. Spuit uw fiets dus nooit af met hoge druk. Dit is overigens voor andere, mechanische onderdelen ook niet goed.

ONDERHOUD & REPARATIE
Hoe vaak heeft de fiets onderhoud nodig?
Uw RAP heeft niet meer onderhoud nodig dan een "gewone" fiets zonder trapondersteuning. De mate van onderhoud is afhankelijk van het gebruik. Belangrijk is dat de 1e (gratis) onderhoudsbeurt tijdig wordt uitgevoerd. Verder adviseren wij u om bij normaal gebruik de fiets regelmatig te (laten) inspecteren en minimaal 1 maal per jaar voor onderhoud aan de vakman aan te bieden.

Eerste controle- en afstelbeurt uitvoeren binnen 4 tot 6 maanden na ingebruikname. Bij zeer intensief gebruik kunt u dit vervroegen.
Minimaal 1 maal per jaar een onderhoudsbeurt om de diverse onderdelen af te stellen en te smeren. Hierbij wordt tevens de toestand van de aan slijtage onderhevige onderdelen als tandwielen, ketting, remblokken, banden etc. bekeken.
Kleine werkzaamheden, als bijvoorbeeld het afstellen van de remmen, kunt u eventueel zelf uitvoeren.

Hoe is het onderhoud aan mijn RAP geregeld?
Voor de onderhoudsbeurt (-en) zowel als een eventueel uit te voeren garantiereparatie komen bieden wij een haal en brengservice. U kunt tevens gebruik maken van een leenfiets.

Ik heb een probleem met mijn RAP, wat moet ik doen?
Hiervoor kunt u contact met ons opnemen en in overleg wordt uw fiets opgehaald voor uitvoer van de reparatie. 

Hoe is de verkrijgbaarheid van onderdelen geregeld?
Het merendeel van de onderdelen, of gelijkwaardige alternatieven, zijn standaard via M.Buijtenhek verkrijgbaar. RAP-specifieke onderdelen als de op kleur gemaakte kettingkast & voorvork, evenals onderdelen van het elektrisch systeem, zijn bij RAP voor u op voorraad.

ACCU EN LADEN
Kan ik de accu uitwisselen met de fiets van mijn partner?
Ja, dit is geen enkel probleem zolang beide fietsen van het model Tour7 zijn.

Hoe lang gaat de accu mee?
RAP garandeert de accu 2 jaar óf 500 volledige ladingen. Hierbij moet de accu nog minimaal 60% van zijn originele capaciteit hebben.

Moet de accu aan de lader als ik de fiets niet gebruik?
De RAP accu heeft geen last van het zogenaamde geheugeneffect en mag dus altijd bijgeladen worden, óók als de accu nog lang niet leeg is. Gebruikt u de fiets voor langere tijd niet, zorg dan altijd dat de accu geladen is en zo nodig 1x per 2 maanden weer tot vol bijgeladen wordt. Een lege accu die niet wordt bijgeladen kan in dieplading geraken en daardoor defect raken! Het beste bewaard u een accu bij kamertemperatuur

Hoe lang duurt het laden van mijn accu?
Het van leeg naar vol laden van een accu duurt ongeveer 5 uur.

Heb ik een extra accu nodig?
Een accu "slijt"2 door het gebruik en 2 accu's gaan dus langer mee dan 1 accu. Daarnaast hebt u met een reserve accu altijd een volle tot uw beschikking. Bovendien hebt u extra capaciteit voor die lange fietstocht óf voor de winter als het erg koud is en de capaciteit van de accu afneemt. Bij elke reserve accu krijgt u een extra lader, zodat u de accu bijvoorbeeld ook op uw werk kunt laden.

Kan ik gebruik maken van de ION oplaadpunten?
Ja, u kunt u RAP opladen aan elk standaard (NL) stopcontact of in het buitenland met gebruik van een adapter aan elk stopcontact met een uitgangsspanning van 110-240 Volt.

Is de accu beveiligd tegen diefstal?
Ja, de accu is met een slot af te sluiten.

Bij koud weer lijkt de accu eerder leeg, klopt dit?
Ja dit klopt. Net als eigenlijk voor alle accu's, geldt dat de capaciteit van de accu afneemt naarmate het kouder wordt. Zeker wanneer de temperatuur in de buurt van de nul graden of zelfs daaronder komt, zult u dit gaan merken.

bovagrdwautobanden365servicerightbtcscooterflex